13 March 2013

Koh Tao. 9. - 13. Marts. 2013.

Koh Tao parsteidza mus ar saviem dirt roads jeb grants celjiem, kas vietaam bija 45 graadu sliipaa lenkjii gan uz augshu, gan uz leju. Bijam pateicigi, ka nonācām sheit ne tik aatri, jo pa sho laiku muusu dazhaadajaas lokaacijaas paspejam pierast pie dazhadiem rolleriem ar dazhadu specifiku, un ari pie dazhaadiem celjiem. Shoreiz panjemam iires rolleri uz visam 3 dienam uzreiz, un beigaas nokrita numurs pedejos metros lidz hotelim pedeja pecpusdienaa :D diemzel, nacas shkirties no 200 thb, kas par laimi ir samera leti prieksh shada starpgadijuma. Labi, ka numurs nokrita ar troksni, jo attiecigi varejam to pacelt un ielikt bagazhas nodalijumaa zem benjkja :)
Parsvaraa, sheit droshak ir parvietoties ar 4x4 jeb ATV (all-terrain-vehicle jeb kvadracikls), ko liela dalja turistu ari dara, jo lietus izskalotajos celjos ari sausajaa laikaa ar rolleri jabut extra-uzmaniigiem.
Atskaartu, ka shaja salaa, lai arii nav kartigu celju ar stabilu segumu, un attistiba vispar kopumaa ir apzinati bremzeeta no valdibas puses, tomer sheit atrodas well-being centri, kuros ir pieejamas drop-in yoga classes, tai chi, reiki, qi gong un citi "nomierinaashanaas un fiz.+ment. sakaartoshanaas" veidi :)
Atklajam ari vegetarieshu/veganu estuviiti Mint Kitchen, kas bija ljoti leeta, jo atradaas gabalinju nost no galvenaas ielas. Pedeja dienaa no riita sanaca atrast arii Living Juices iestaadi, kuraa darbojas super smaidiigs un laipns taju paariitis, ar kartigu juicing iekaartu, par kuru varam tikai sapnjot pagaidaam :)
Abi pasutijam regular 'Rocket Fuel' zaljo dzerienu, kura sastava bija kale (latviski?), spinati, burkani, gurkji, ingvers un, iespejams, ka vel kaut kas, ko uz sitiena uzreiz neatceros. Bija ljoti garshigi, atsvaidzinoshi, un tieshi tas, ko shaja ritaa vajadzeeja. Piedavajumabija ari energjijas bumbinjas no superfoodiem, are seklinjam un goji ogam sastava, kaa ari svaigaa shokolaade!
Iepriekshejas dienaas riita maltiti ieturejam Zanzi Bar, kur bija ljoti brinishkiigi salaati un plasha wrapu, burrito u.c tml. izveele, bet, protams, katrs naaca ar kadu maizes izstradajumu no rauga, baltajiem vai kukuruzas miltiem, ar kuriem shobrid nebutu velams aizrauties tik neilgi pec detox programmas pabeigshanas, jo tas sagada lieku stresu iekshaam.
Ljoti patikams parsteigums Zanzi Bar bija cenas, jo vietinja bija diezgan centrala un blakus lielajiem kurortu hoteljiem, kuros nakshno turisti. Vienmer sheit atnakot, jau prieksha kads garshiigi eeda.
Koh Tao jeb Brunjurupuchu sala ir izcila un ideaala prieksh zemudens peldeshanas jeb snorkelling deelj seklajiem piekrastes uudejiem. Akvalangistu piepluudums sheit saakas tikai pirms padsmit gadiem, kad vinji ieradaas izpeetit apkaartni, tiiri improvizejot, un nakshnjojot parastaas koka un niedru buudaas. Salaa ir ljoti daudz nireeju centri, kur piedava visdazhadakos kursus vienas vai vairaku dienu garumaa, atkariibaa no ta, cik padziljinaati veelas maacities. Ivars ir apnjemies kadreiz atgriezties uz nedeelju, lai pieverstos tieshi specifiski tam, jo vinjsh karo iegut to speciaalo licenci :) man gan pagaidaam vel ir bailes no maaksliigaa skaabeklja maskas lietoshanas, bet varbut mums izdosies atrast laiku tam pieversties Indonezijaa, kaut gan, man shkiet, ka tur bus jaspiezh uz seerfoshanas aktivitaateem, ja buus labi veeji + vilnji :D
Koh Tao ieradamies sestdienaa ar lielo laivu no Koh Samui (celamies 5 no riita, kad Summer Inn saimniece Amm uz atvadam ari mus nobildeja un pa taisno ielika Facebook, ha:),  kas nozimeja to, ka mums bija vesela svetdiena tikai atpuutai un celjojuma baudiishanai incl. vietu apskatei. Svetdien aizbraucam ar mociti uz jau ieprieksheja diena izpetito resortu Dusit Buncha, lai no turienes hotelja restoraana piestaatnes, parceltos ar taxi boat paari uz Nang Yuan. Shaja mazajaa sala ar 2 atdaloshajam smilshu joslam, t.i. ar 3 pludmalem, bija jamaksaa 100 thb par ieeju. Daudzas vietas, kas ir valdibas ipashums/ipashi sargajama vieta, ir jamaksaa ieejas maksa.
Skati, klintis un udens krasa pasakaini un shkiet pat pilniigi aciim neaptverama, kaut gan nu jau varetu likties, ka esam pie Taizemes dabas mazliet pieradushi pa shiem 2 meneshiem :) Tomer ir elpu aizraujoshi atkal un atkal, jo tas  vienkarshi ir eksotiski prieksh mums, un novertejam dabas briinumainiibu ik uz soli!! :)
Taxi boat maksaaja 500 THB mums abiem un dotais laiks bija 4 stundas.
Uz mirkli likaas, ka vareetu noiireet to udens-izturiigo kameru info centraa, bet bija jau cilveeku rinda uz to sakrajusies, tapec izlemam vienkarshi neko zem udens nebildeet un nefilmeet, bet kaartigi savam manjaam izpeetiit. Iziirejaam vesti un specialas brilles, kas maksaaja 50 THB, un 1000 bija jaatstaj depozitaa. Ar vesti ir ertak, jo tad nav pasham jaapuulas tureeties uz udens virsmas, plus, aizskart koralljus ar kajam vai rokam ir stingri aizliegts, jo tada veida tiek iznicinata tukstoshiem gadu veidojusies vide! Shis salas pludmales pat ir veidojushas no korallju atbirumiem un izskalojumiem, un tas nav smiltis, ko apskalo shis udens, bet viegli caurspidigi balti "akmentinji" un korallju "nuujinjas". Gruti paskaidrot, bet staigajot plikaam pedaam sajutas nav tadas pashas, kaa ejot pa smiltiim.
Snorkelejot, redzejam vismaz 20 veidu zivis, sunju senem lidzigus uudenii pliivojoshus augus, sarkano korallju klaajumu un ari viegli dzeltenbruunos korallju veidojumus, kuru forma nedaudz atgaadina smadzenes! Zivis ljoti miiliigi bakstaas gar koraljiem, uzjemot bariibas vielas. Vietaam redzeejaam ari pie korallju pamatnes pielipushus augus, kas izskatijas kaa mazas spilgti oranzhas, dzeltenas, zilas, zaljas zvaigzniites!
Juras dibens ir izteikti balts vietaas, kur to neklaaj pashi korallji. Zemuudens pasaule bija pilniigs jaunatklaajums mums, un lai to novertetu, ir japiedziivo katram pasham :) Par sho aktivitaati bija zinams atvieglojums, jo nekaada dzivnieku izmantoshana te nenotiek. Shaja salaa nenotiek arii zilonju un tiigjeru mociishana, jo to sheit nav un cerams, ka ari neviens speciaali turistiem tos nevediis shurp. Vienkaarshi nenormaali saap sirds, ka Taizemee pagaidaam veel nav pietiekoshi efektivu dzivnieku aizstaavju :(
Vieniigaa nepatiikamaa vieta Koh Tao bija Monkey house celjmalaa ar maziitinju piesietu peertikjiiti, kas, acimredzot, bija tikko atrauts no mammas.
Nang Yuan uzkaapam ari skatu punktaa, no kura paveras nedaudz lidzigs skats Railey East redzetajam, tikai bez palmu birzs viducii starp pludmaleem, bet tomer kaut kada sava veidaa atkal unikals. Laikam japievieno bildes, lai saskatiitu atshkiriibu :)

Koh Tao katra pludmale bija kaa "medusmaize" pec gruuto celju posmu paarvareeshanas ar rolleri vai kaajaam, jo nopeldeeshanaas vienmer bija tieshi laikaa, kaa taada debesu davana :D
Visas pludmales bija koku un klinshu ielenkumaa, jo sala ir ljoti, ljoti reljefaina.
4 dienas Koh Tao arii bija tieshi laikaa un mums viss ljoti patika! Viss, iznemot, mazliet ertibu trukumu musu miitnee Seaview Resort, kuraa nacas stradat hotela atvertaa plana restorana pie galda ar moskiitiem (knaushiem) lidz 22:00 un pec tam 2 stundas istabinjaa, sezhot gultaa.

Shobrid tieshi ar kugji pietuvojamies Koh Phangan piestatnei, kas nozime to, ka jabeidz rakstiit, jaliek lielaa soma plecos un jaagatavojas nokaapt sauszemee, un doties uz musu jauno miitni uz 3 naktim, kas saucas Baan Busaba! ;) nebus pie juras, bet bus baseins :)))
Pa celjam redzeejam uudenii lidojoshaas zivis!

4 comments:

  1. Kale latviski nozīmē virziņkāposts. Neesmu gan tos redzējusi, ka kāds tirgotu tirgū, bet gribās pašai pamēģināt iestādīt :) Raksta, ka ļoti labs!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paldies, Laura! Visi latviski un angliski pieejamie materiāli par kale jau ir izpētīti kādu laiku atpakaļ :) Sēklas atradu Vācijā un Anglijā (Latvijā atradu kaut kādu dekoratīvo paveidu), bet pagaidām ar iegādi nesteidzos!
      Tas, ko viņi šeit lieto ir chinese kale, kas ir tāds gluds un plakans nevis rievots.

      Delete
  2. Wow,un to visu jus paguvat dazu dienu laika. Pilnigi vienisprats ar tevi par dzivnieku pielagosanu nebeidzamam turistu izklaides velmem,nezeligi.
    Ok,gaidam billdes!
    See u.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jā, es jau dikti izvaidējos par dzīvnieku tēmu tajā garajā ierakstā te: http://sancic.blogspot.com/2013/02/2-weeks-of-holiday-and-more-january-2013.html

      Par bildēm grūti kaut ko pateikt, jo mazliet nesaprotu, kā atrast tam laiku :D Hang in there!
      See you kaut kad noteikti, aha ;)

      Delete